Ceaiul care te scapă de constipaţie

Ceaiul care te scapă de constipaţie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În caz de constipaţie, pe lângă modificarea stilului de viaţă, poţi apela la ceaiul din frunze de senna, care are efect în tratarea tulburărilor digestive. Acest ceai se prepară din frunzele sau din fructele plantei senna, un semiarbust tropical, cu flori galbene, originar din zonele de nord și nord-est ale Africii. În terapia alternativă, ceaiul de senna este apreciat de zeci de ani, datorită acţiunilor laxative și purgative, caracteristici care ajută în ameliorarea constipaţiei și a altor probleme gastrointestinale. Acţiunile principale sunt date de compușii plantei, precum flavonoidele, fitosterolii, taninurile, uleiul volatil, sărurile minerale și mucilagiile, potrivit clicksanatate.ro.Studiile au descoperit că anumiţi compuși din planta senna au efect laxativ puternic. Aceste substanţe acţionează asupra mucoasei colonului, promovând contracţiile și mișcările intestinale. De asemenea, senna previne reabsorbţia apei și a electroliţilor din colon, crește cantitatea de lichid din intestine și înmoaie scaunul. Senna nu este indicată copiilor sub 12 ani și nici nu se folosește pe perioade îndelungate, deoarece poate produce modificări la nivelul intestinului gros și, de asemenea, poate afecta ficatul.De asemenea, această plantă poate distruge paraziţii și viermii din tractul intestinal. Senna are cel mai bun efect când este combinată și cu alte ierburi antihelmintice (folosite pentru combaterea viermilor intestinali), cum ar fi ghimbirul, feniculul sau rădăcina din lemn-dulce. Aceste ierburi reduc riscurile de crampe intestinale.

Cum prepari ceaiul

Pentru a beneficia de efectele detoxifiante, laxative, purificatoare și purgative ale plantei, poţi bea câte una-două căni de ceai de senna, cel mult zece zile. Ceaiul îl prepari astfel: peste o linguriţă de plantă torni 200 de mililitri de apă clocotită, apoi lași la infuzat 10-15 minute. După ce s-a răcit, îl poţi bea, însă cu măsură. În cazul administrării pe termen lung, se pot pierde din organism apă și săruri. Efectele secundare constau în colorarea în roșu a urinei.

Contraindicaţii şi precauţii

Nu este bine să bei ceai de senna dacă te confrunţi cu una dintre următoarele probleme: boala Crohn, colită ulcerativă, apendicită, diaree, deshidratare sau cu dureri abdominale. De asemenea, dacă alăptezi sau dacă știi că ești alergic/ă la această plantă, este bine să o eviţi.

Citit 6033 ori Ultima modificare Duminică, 02 Aprilie 2023 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.